BIOS change results in Stackhash crash?

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Thu Jul 16, 2015 7:08 pm

I recently had an overclocking failed issue with my BIOS, (My BIOS kept overclocking itself, despite attempts to revert to default, so in order to solve this i cleared the CMOS).

After resetting to defaults, (notably, this resumed all of the bad energy saving features (C-step, turbo etc)

Now, even cubaswe projects I knew were good are crashing when loading on Cubase 8 and Cubase 7.5. I'll try clearing the prefs (AGAIN!) but is it possible the BIOS change is causing the crashing? I'm pretty sure that's all that changed, besides perhaps a recent windows update.

Maybe that's dumb but I'm just grasping at straws here, because i've reset my prefs like 3 times the past week.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Thu Jul 16, 2015 7:43 pm

Resetting prefs did not save the day this time.... I also discovered the TPU switch was enabled on the mobo, and that is probably the cause of auto-overclocking issue.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Thu Jul 16, 2015 7:59 pm

I cleared ALL of cubase prefs from Cubase 6, 7, and 8, and was able to load with Kontakt as the only plugin. Next I'll see if PLAY or ql spaces is causing the issue.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Thu Jul 16, 2015 8:15 pm

BINGO. Cleared settings and project loads fine. Add QL Spaces directory to VST plugin manager? Crash. Dump files attached. Please fix this crash EWQL.
Attachments
QL SPaces issue dumps.zip
(167.87 KiB) Downloaded 161 times
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Thu Jul 16, 2015 8:29 pm

Project will load with:

1. Kontakt Only
2. QL Spaces only
3. Play VST only
4. Kontakt and PLAY only

Project will not load with
1. Kontakt and QL spaces only
2. QL Spaces and Play only

So basically I can use one of these products but none of them simultaneously with QL Spaces.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Fri Jul 17, 2015 12:24 am

These project files were working fine last week but now they wont load. that makes no sense.....even an older project from last month wont open. there's gotta be something with a setting that got changed.....
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Fri Jul 17, 2015 12:53 am

well now its back working again. wtf.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Fri Jul 17, 2015 7:53 pm

crashing again this morning. Description
Faulting Application Path: C:\Program Files\Steinberg\Cubase 8\Cubase8.exe

Problem signature
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: Cubase8.exe
Application Version: 8.0.20.468
Application Timestamp: 5547e4e7
Fault Module Name: StackHash_a119
Fault Module Version: 6.1.7601.18869
Fault Module Timestamp: 556366f2
Exception Code: c0000374
Exception Offset: 00000000000bfc22
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Locale ID: 1033
Additional Information 1: a119
Additional Information 2: a11910ad17628c9c85840d7239c99186
Additional Information 3: 90e3
Additional Information 4: 90e36d8c0bcbd6a3fffb152400b30710

Files that help describe the problem
WERInternalMetadata.xml
AppCompat.txt
memory.hdmp
minidump.mdmp
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Fri Jul 17, 2015 8:32 pm

i have

WERInternalMetadata.xml
AppCompat.txt
memory.hdmp
minidump.mdmp

but they are 227MB
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Fri Jul 17, 2015 11:00 pm

so the first 4 attempts today resulted in these crashes, but finally I got it to work. So I have to do load it 4+ times before it finally works? that makes perfect sense. :lol: :mrgreen:
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Sun Jul 19, 2015 9:07 pm

Yeah that's all she wrote, folks. I can repeat this. After rebooting Cubase will crash exactly 4 times, and on the 5th time it will successfully load the project. The first crash gives QL Spaces x64.dll as the cause, and the other crashes are StackHash_a119. I should retitle this post since it clearly has nothing to do with my BIOS settings.

Description
Faulting Application Path: C:\Program Files\Steinberg\Cubase 8\Cubase8.exe

Problem signature
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: Cubase8.exe
Application Version: 8.0.20.468
Application Timestamp: 5547e4e7
Fault Module Name: QL Spaces x64.dll
Fault Module Version: 1.1.22.0
Fault Module Timestamp: 53a9be4e
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 00000000000837eb
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Locale ID: 1033
Additional Information 1: 406b
Additional Information 2: 406b9fddd82adf6f182677bdaf3ac5e1
Additional Information 3: 5e88
Additional Information 4: 5e882a78d9c20594f7aa525f246dbfea

Files that help describe the problem
WERInternalMetadata.xml
AppCompat.txt
memory.hdmp
minidump.mdmp

View a temporary copy of these files
Warning: If a virus or other security threat caused the problem, opening a copy of the files could harm your computer.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Tue Jul 21, 2015 12:10 am

hmm now it wont load at all
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Tue Jul 21, 2015 12:39 am

another crash report shows ntdll.dll

Description
Faulting Application Path: C:\Program Files\Steinberg\Cubase 8\Cubase8.exe

Problem signature
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: Cubase8.exe
Application Version: 8.0.20.468
Application Timestamp: 5547e4e7
Fault Module Name: ntdll.dll
Fault Module Version: 6.1.7601.18869
Fault Module Timestamp: 556366f2
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 000000000005107c
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Locale ID: 1033
Additional Information 1: 9d45
Additional Information 2: 9d451964f51b4893a7a8eca22e04977a
Additional Information 3: 3c8f
Additional Information 4: 3c8f422887265a4ef4585dfa20181a2f

Extra information about the problem
Bucket ID: 1243582
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

Luis Dongo
Moderator
Posts: 906
Joined: Thu Oct 20, 2011 2:19 pm
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by Luis Dongo » Tue Jul 21, 2015 9:41 am

Hi aptmusic9,

you have to install all available Win 7 updates. "ntdll.dll" is a Windows dll.

Hope this helps
Luis Dongo
Marketing Manager - Pro Audio

Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud.

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Tue Jul 21, 2015 9:48 am

OK that's a relief. I have all the updates. I ran SFC scan now and my system had issues, but I still wasn't sure if that was the cause since some crashes were referencing QL Spaces as the issue. Im afraid to do it but i guess I need to run an install repair (or clean install Windows)
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Wed Jul 22, 2015 7:20 am

Luis Dongo wrote:Hi aptmusic9,

you have to install all available Win 7 updates. "ntdll.dll" is a Windows dll.

Hope this helps
Hi Luis,

Could it still be a QL Spaces issue? I load this project fine 100% of the time in CB 7.5 where I have QL Spaces disable. Also when I disable QL Spaces it loads fine in Cubase 8 100% of the time. If it was my OS, I would assume everything would crash. Also, why does this project load SOMETIMES, and crash other times. First it was load 4 times and then it would work. Now i have to load it upwards of 10 times before it will load.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Sun Jul 26, 2015 5:27 am

FWIW I just completed an in-place upgrade of Windows 7, essentially overwriting my OS but keeping programs and settings intact. Although my project file is working, one time I loaded it and got the ntdll.dll crash again. I also got a QL spaces crash again just now.

Description
Faulting Application Path: C:\Program Files\Steinberg\Cubase 8\Cubase8.exe

Problem signature
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: Cubase8.exe
Application Version: 8.0.20.468
Application Timestamp: 5547e4e7
Fault Module Name: ntdll.dll
Fault Module Version: 6.1.7601.17514
Fault Module Timestamp: 4ce7c8f9
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 00000000000532d0
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Locale ID: 1033
Additional Information 1: 5561
Additional Information 2: 5561827788acadc3b174171ab4c4c005
Additional Information 3: 470c
Additional Information 4: 470ca32303014c28f72236c45510a098

Extra information about the problem
Bucket ID: 7760952
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Sun Jul 26, 2015 9:58 pm

im tempted to try an inplace upgrade to Win 8. im that desparate
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Tue Jul 28, 2015 6:39 am

Wow I had an NTFS.sys BSOD during playback of a YouTube video.....maybe the restore was not enough and I do need to clean install.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

-steve-
External Moderator
Posts: 9218
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by -steve- » Tue Jul 28, 2015 1:13 pm

I wonder if there is not a bios setting (again) or even a hardware issue on your machine.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee, and I do not speak for them)
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR44C | hp spectre x360 2018 | 16 Gb

Manike
Member
Posts: 815
Joined: Fri Nov 04, 2011 3:21 pm
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by Manike » Wed Jul 29, 2015 10:16 am

I'm unable to load projects with QL Spaces in them.


Oddly it's intermittent.. The project seem to get to a certain size and then it won't load.



Michael
8-Core Trashcan Mac Pro : Mojave : Cubase10.5.5 : MOTU828x : Nektar P6 :
Macbook pro : Mojave
http://www.manikemusic.com

Damian
New Member
Posts: 7
Joined: Tue Dec 16, 2014 3:58 pm
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by Damian » Wed Jul 29, 2015 3:32 pm

Sounds like you have a problem with windows. Many time this happens due the fact people tend to upgrade there system, instead of install it from scratch. Sooner or later you get weird stuff happen, due old settings in programs.
A bios reset do not make this stuff happen. The only time id does is when you get a hardware error and you need to tweak settings to underpower some stuff from the default settings.
Also dust in the computer can make weird stuff to and make hardware working bad.

My advice is to save all work on the computer and reinstall windows 8.1 or windows 10( when they have fixed the issues Steinberg has with it or buy a new computer and install all your stuff there.
Sure its a lot of work, but in the end you will get a better "windows" and you get a better platform for audio work.
Also make sure you do not use junk antivirus program, like Norton.

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Wed Jul 29, 2015 4:09 pm

Manike wrote:I'm unable to load projects with QL Spaces in them.


Oddly it's intermittent.. The project seem to get to a certain size and then it won't load.



Michael
Sounds like we're onto something here. Its no coincidence my first QL Spaces crash was back in 2014.

I just clean installed Windows on a new drive, but I will be able to go back to my old OS if needed.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Fri Jul 31, 2015 9:41 am

*Update* I have clean installed windows 7 on fresh SSD, and have encountered issues. Once I added Kontakt5 and QL Spaces as plugins, the session crashed when loading. Faulting module is ntdll.dll. BTW at this point I am determined to solve this. Ive been out of commission for over a week and and I'm worried that my clients will start to lose patience. Im happy to troubleshoot with any developer who wants to call me up.

Hmm. This looks familiar from the crash I was getting on my old OS:

Files that help describe the problem
AppCompat.txt
WERInternalMetadata.xml
memory.hdmp
minidump.mdmp


tempted to reinstall again and not run any windows updates. Idk what else to try if windows is at fault here.....

Description
Faulting Application Path: C:\Program Files\Steinberg\Cubase 8\Cubase8.exe

Problem signature
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: Cubase8.exe
Application Version: 8.0.20.468
Application Timestamp: 5547e4e7
Fault Module Name: ntdll.dll
Fault Module Version: 6.1.7601.18869
Fault Module Timestamp: 556366f2
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 000000000005107c
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Locale ID: 1033
Additional Information 1: 1ec4
Additional Information 2: 1ec431522dadd7b81d0d55e3462a2d0e
Additional Information 3: 9fd1
Additional Information 4: 9fd16ded501ded700f609ca006c1cae1

Extra information about the problem
Bucket ID: 1243582
Attachments
reliability montior.PNG
(163.9 KiB) Not downloaded yet
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: BIOS change results in Stackhash crash?

Post by aptmusic9 » Fri Jul 31, 2015 10:45 am

Installed Cubase 6.0 fresh from the disk. Project crashes Cubase 6.0 as well, mentioning QL SPACES as the fault module from the crash.

Description
Faulting Application Path: C:\Program Files\Steinberg\Cubase 6\Cubase6.exe

Problem signature
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: Cubase6.exe
Application Version: 6.0.0.229
Application Timestamp: 4cf95e39
Fault Module Name: QL Spaces x64.dll
Fault Module Version: 1.1.23.0
Fault Module Timestamp: 557e9935
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 000000000008388b
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Locale ID: 1033
Additional Information 1: 95cf
Additional Information 2: 95cf3345cd70fef7fd94ef1b422f5870
Additional Information 3: d461
Additional Information 4: d46129ab79645961264a0171094a0f9e

Extra information about the problem
Bucket ID: 28640512
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests