Two Control Room Questions

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
Zongdude
New Member
Posts: 13
Joined: Thu Jan 15, 2015 2:35 am
Contact:

Two Control Room Questions

Post by Zongdude » Mon Aug 24, 2015 4:27 pm

New to setting up the Control Room and really enjoyed setting it up - great features, helpful videos.

I'm using a Focusrite Scarlett 18i6 with 8 audio inputs, PC with i5 Quad Core, 24 gb RAM

Question 1 - In Control Room setup I want to have eight (simultaneous) inputs but appears that I can only have a total of 7 external inputs. Is this correct? I'm probably setting it up incorrectly but would appreciate any suggestions.

Question 2 - When I set up the external inputs in the Control Room ("Mic 1" though "Mic 7"), the Track Inspector lists inputs for EXT1, EXT2, Mic 2 though Mic 7, while the Control Room lists inputs EXT 1 and Mic 1 through Mic 7. Anyone else have this issue? Again, my setup is probably incorrect but would appreciate any suggestions.

Many thanks in advance -

Z

User avatar
shadowfax
Senior Member
Posts: 2795
Joined: Sun May 20, 2012 3:21 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by shadowfax » Mon Aug 24, 2015 7:03 pm

Hi, can you tell me where the 'helpful vids' are please? I couldn't find any.

cheers, Kevin
https://soundcloud.com/knmac ... Cubase 10.5..Windows 10..Intel Core i9 9900K Coffee Lake Refresh 3.6GHz Eight Core 1151 Socket Overclockable Processor, WD Black WDS250G3X0C SN750 - 250GB M.2 PCIe NVMe SSD, ASRock AMD Radeon RX580 8GB OC Phantom Gaming D Dual Fan Graphics Card,
Gigabyte Z390 GAMING X Intel Socket 1151 ATX HDMI DDR4 USB C 3.1 M.2 Motherboard, 32GB ram, 2x Team GX2 1TB SATA III SSD. Yamaha N8.

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 2241
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by marQs » Tue Aug 25, 2015 1:32 am

Zongdude, what are you trying to do with all the external inputs?
Cubase 10.5 | WL 10 | Fireface UFX | UAD2 Octo (2x)/Quad PCI-e | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de
Authentic Drums - Sample Pack for Slate Trigger: https://www.authentic-audio.de/drum-sa ... e-trigger/

Zongdude
New Member
Posts: 13
Joined: Thu Jan 15, 2015 2:35 am
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by Zongdude » Tue Aug 25, 2015 3:13 am

Good question MarQs - My goal is to use all 8 available inputs simultaneously routed through my Focusrite. So, I played around with it and left 6 of the 8 inputs in the VST Connections - Inputs Tab while keeping one Exernal Input (stereo) in the VST Connections - Studio Tab. So now, my revised Studio setup has one External stereo input (Ext. 1), one headphone mix output, and one monitor pair output. It works better and the 8 inputs respond accordingly. My mistake was trying to have all inputs routed only in in the Studio Tab.

Since doing this, the glitch in Question 2 seems to have evaporated. Regardless, any suggestions/advice is appreciated.

Z

Zongdude
New Member
Posts: 13
Joined: Thu Jan 15, 2015 2:35 am
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by Zongdude » Tue Aug 25, 2015 3:21 am

The videos I watched were on YouTube - "Demystifying the Control Room in Cubase"(https://www.youtube.com/watch?v=_k9ZmGX7BYY), Steinberg's "Cubase 8 Quick Start Videos Chapter 11 Other workflows" (https://www.youtube.com/watch?v=HDPjq6kiETM), and "Tutorial | Cubase 7.5 Advanced automations and setting up the control room" (https://www.youtube.com/watch?v=TUbAPceq3nY). The first and third videos were using earlier versions of Cubase but were helpful for me in in visualizing/understanding the routing concepts.

I hope this helps -

Z

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4417
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by alexis » Tue Aug 25, 2015 4:44 am

Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

User avatar
shadowfax
Senior Member
Posts: 2795
Joined: Sun May 20, 2012 3:21 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by shadowfax » Tue Aug 25, 2015 9:13 am

cheers Guy's.. :)

But I find it confusing to watch videos relating to 6 and 7..everything looks different..wish there was an in depth of the C8 control room..

best, Kevin :)
https://soundcloud.com/knmac ... Cubase 10.5..Windows 10..Intel Core i9 9900K Coffee Lake Refresh 3.6GHz Eight Core 1151 Socket Overclockable Processor, WD Black WDS250G3X0C SN750 - 250GB M.2 PCIe NVMe SSD, ASRock AMD Radeon RX580 8GB OC Phantom Gaming D Dual Fan Graphics Card,
Gigabyte Z390 GAMING X Intel Socket 1151 ATX HDMI DDR4 USB C 3.1 M.2 Motherboard, 32GB ram, 2x Team GX2 1TB SATA III SSD. Yamaha N8.

Zongdude
New Member
Posts: 13
Joined: Thu Jan 15, 2015 2:35 am
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by Zongdude » Tue Aug 25, 2015 2:29 pm

I agree, Kevin - the Cubase 8 videos breeze over it rather quickly but there's tiny gems in there that will help you. I found repeated viewing was very helpful, alongside with making the same changes to my setup in C8 to verify it actually works. A better video/tutorial is a great idea.

Best -

Z

User avatar
shadowfax
Senior Member
Posts: 2795
Joined: Sun May 20, 2012 3:21 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by shadowfax » Tue Aug 25, 2015 2:34 pm

Zongdude wrote:I agree, Kevin - the Cubase 8 videos breeze over it rather quickly but there's tiny gems in there that will help you. I found repeated viewing was very helpful, alongside with making the same changes to my setup in C8 to verify it actually works. A better video/tutorial is a great idea.

Best -

Z
I'll watch them again... :) :)
https://soundcloud.com/knmac ... Cubase 10.5..Windows 10..Intel Core i9 9900K Coffee Lake Refresh 3.6GHz Eight Core 1151 Socket Overclockable Processor, WD Black WDS250G3X0C SN750 - 250GB M.2 PCIe NVMe SSD, ASRock AMD Radeon RX580 8GB OC Phantom Gaming D Dual Fan Graphics Card,
Gigabyte Z390 GAMING X Intel Socket 1151 ATX HDMI DDR4 USB C 3.1 M.2 Motherboard, 32GB ram, 2x Team GX2 1TB SATA III SSD. Yamaha N8.

User avatar
shadowfax
Senior Member
Posts: 2795
Joined: Sun May 20, 2012 3:21 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by shadowfax » Tue Aug 25, 2015 2:54 pm

Just looked at one again..they tell you what you can do but not how to do it..daft!!
https://soundcloud.com/knmac ... Cubase 10.5..Windows 10..Intel Core i9 9900K Coffee Lake Refresh 3.6GHz Eight Core 1151 Socket Overclockable Processor, WD Black WDS250G3X0C SN750 - 250GB M.2 PCIe NVMe SSD, ASRock AMD Radeon RX580 8GB OC Phantom Gaming D Dual Fan Graphics Card,
Gigabyte Z390 GAMING X Intel Socket 1151 ATX HDMI DDR4 USB C 3.1 M.2 Motherboard, 32GB ram, 2x Team GX2 1TB SATA III SSD. Yamaha N8.

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4002
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by raino » Wed Aug 26, 2015 2:31 am

shadowfax wrote:Just looked at one again..they tell you what you can do but not how to do it..daft!!
Groove 3 has a couple of sections in their Cubase 8 Pro video about the Control Room. Interestingly a 1 month pass to all their videos cost $15 while the C8 class alone is double that.

https://www.groove3.com/steinberg-train ... -Explained
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Jack Focusrite
Junior Member
Posts: 53
Joined: Fri Mar 20, 2015 2:25 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by Jack Focusrite » Wed Aug 26, 2015 11:10 am

Hi all,

Just thought I'd jump in here to let you know we have a guide on our answerbase detailing how to configure Scarlett/Saffire Mix Control and Focusrite Control for use with Cubase's Control Room which can be found here: http://focusrite.com/answerbase/using-c ... -interface

Though it's not a full walkthrough of how to actually use the Control Room, it does go through all the different steps to set up each of the features that Control Room allows and shows some example configurations integrating our Mix Control/Focusrite Control routing software.

I hope this helps!

Best regards,
Jack // Focusrite Technical Support

http://focusrite.com/answerbase/contact

User avatar
shadowfax
Senior Member
Posts: 2795
Joined: Sun May 20, 2012 3:21 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by shadowfax » Wed Aug 26, 2015 1:51 pm

Thanks for your interest..the problem I'm having is in the control room connections I've got monitors set to monitor left and right and my soundbooth connected to the Yamaha N8's aux left and right..the monitors work OK but I cannot get the aux (soundbooth)..if I click on it in control room I get nothing...also, talkback mic is on all the time..if i switch it off in control room it just goes a bit quieter, never off..

can't believe there is no in depth vid for plonkers like me who need it.. :lol: :lol: :lol:

cheers, Kevin

edit..also If I click the talkback off and on the main monitors get louder or quieter.. :?: :?:
https://soundcloud.com/knmac ... Cubase 10.5..Windows 10..Intel Core i9 9900K Coffee Lake Refresh 3.6GHz Eight Core 1151 Socket Overclockable Processor, WD Black WDS250G3X0C SN750 - 250GB M.2 PCIe NVMe SSD, ASRock AMD Radeon RX580 8GB OC Phantom Gaming D Dual Fan Graphics Card,
Gigabyte Z390 GAMING X Intel Socket 1151 ATX HDMI DDR4 USB C 3.1 M.2 Motherboard, 32GB ram, 2x Team GX2 1TB SATA III SSD. Yamaha N8.

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4002
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by raino » Wed Aug 26, 2015 7:36 pm

shadowfax wrote:Thanks for your interest..the problem I'm having is in the control room connections I've got monitors set to monitor left and right and my soundbooth connected to the Yamaha N8's aux left and right..the monitors work OK but I cannot get the aux (soundbooth)..if I click on it in control room I get nothing...also, talkback mic is on all the time..if i switch it off in control room it just goes a bit quieter, never off..

can't believe there is no in depth vid for plonkers like me who need it.. :lol: :lol: :lol:

cheers, Kevin

edit..also If I click the talkback off and on the main monitors get louder or quieter.. :?: :?:
I'd double check how you have your routing set up in both VST Connections and the software for your audio interface. It sounds like you might have some Cubase outputs routed to multiple physical outputs and/or vice-a-versa. Just a guess, but...
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

User avatar
shadowfax
Senior Member
Posts: 2795
Joined: Sun May 20, 2012 3:21 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by shadowfax » Wed Aug 26, 2015 8:16 pm

I'm definitely mentally challanged when it comes to routing and busses.. :lol: :lol: :roll: :roll:

if I had two brains that would step me up to ..''idiot'' status.. :lol: :lol: :lol:

by the way..my apologies to zongdude, I appear to have hi jacked his thread a bit...
https://soundcloud.com/knmac ... Cubase 10.5..Windows 10..Intel Core i9 9900K Coffee Lake Refresh 3.6GHz Eight Core 1151 Socket Overclockable Processor, WD Black WDS250G3X0C SN750 - 250GB M.2 PCIe NVMe SSD, ASRock AMD Radeon RX580 8GB OC Phantom Gaming D Dual Fan Graphics Card,
Gigabyte Z390 GAMING X Intel Socket 1151 ATX HDMI DDR4 USB C 3.1 M.2 Motherboard, 32GB ram, 2x Team GX2 1TB SATA III SSD. Yamaha N8.

Zongdude
New Member
Posts: 13
Joined: Thu Jan 15, 2015 2:35 am
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by Zongdude » Thu Aug 27, 2015 1:49 am

Ha ha - it's all yours, my friend -

Z

User avatar
cmaffia
Member
Posts: 576
Joined: Mon Jan 02, 2012 4:38 pm
Location: Queens, New York
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by cmaffia » Thu Aug 27, 2015 12:50 pm

It's fairly simply. From memory, what you need to do is create either stereo or mono returns in the the VST Connections/Control room setup. Each of these would be designated as a CUE. These returns should route signal to the inputs of your audio interface. Depending on your interface, you may have to make physical connections to a headphone amp or your digital mixer and distribute signals from there. Once that is done, you would go to mix console and make sure you are displaying your cue sends for each track. You would then make your customized headphone mixes for each cue from here. There are many powerful things that can be done with the control room but what I explained is the generic basic instructions on how to get it working.
2 Cascaded Tascam DM3200's - IF-FW/DMMKII - IF-AN/DM - Tascam DA-3000 Mastering Recorder - Apogee Rosetta 200 - Cubase 9.0.30 - Sweetwater Creation Station 400 - i7-3770, 3.4GHz Quad Core - 8GB RAM - Windows 7 & 10 Home - UAD-2 Solo - UAD-2 Duo - Steinberg CC121 - 2 x Frontier Tranzport - Wavelab 9 32/64-Bit

Bandcamp: The Sweats
Check out The Bastudio

User avatar
shadowfax
Senior Member
Posts: 2795
Joined: Sun May 20, 2012 3:21 pm
Contact:

Re: Two Control Room Questions

Post by shadowfax » Thu Aug 27, 2015 1:33 pm

Yeah thanks cmafia..I've done all that and my talkback mic is on all the time, even after switching it via the talkback button..also I can't get a sound out of the mix for the soundbooth..it's gotta be me, I know this..just cannot deal with this stuff, it really seems to be more complicated than it need be, of course..once you know how to set it up it's easy..hopefully sometime before the millennium I'll manage it. :lol: :lol: :lol: :oops: :oops:

best, Kevin
https://soundcloud.com/knmac ... Cubase 10.5..Windows 10..Intel Core i9 9900K Coffee Lake Refresh 3.6GHz Eight Core 1151 Socket Overclockable Processor, WD Black WDS250G3X0C SN750 - 250GB M.2 PCIe NVMe SSD, ASRock AMD Radeon RX580 8GB OC Phantom Gaming D Dual Fan Graphics Card,
Gigabyte Z390 GAMING X Intel Socket 1151 ATX HDMI DDR4 USB C 3.1 M.2 Motherboard, 32GB ram, 2x Team GX2 1TB SATA III SSD. Yamaha N8.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: jbjhjm and 4 guests