Need to reset asio every time I start Cubase 7

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
NightVisions
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 21, 2013 11:57 am
Contact:

Need to reset asio every time I start Cubase 7

Post by NightVisions » Wed Nov 04, 2015 8:35 am

Hallo,
every time I start Cubase 7, no matter if new or old project, there is no sound at all. I only use a VSTi.
I have to go to Device Setup - Asio - and press the Reset button. After this is everything all right, and I can hear the sound from VSTi again.

This is not really a big problem, cause I can solve it. Only it is little bit uncomfortable and of course I wonder, what causes such a behavior of Cubase.

Thank you for your answer.

NV

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16988
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Need to reset asio every time I start Cubase 7

Post by Martin.Jirsak » Wed Nov 04, 2015 4:19 pm

Hi and welcome,

What Audio Device (ASIO driver) do you use, please?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

NightVisions
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 21, 2013 11:57 am
Contact:

Re: Need to reset asio every time I start Cubase 7

Post by NightVisions » Wed Nov 04, 2015 4:36 pm

I use ESI ESP1010e with 2.0 Asio support.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16988
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Need to reset asio every time I start Cubase 7

Post by Martin.Jirsak » Thu Nov 05, 2015 4:18 pm

Hi,

Do you have the latest update of the driver? Did you try older driver? With ESI, I have an experience, the drivers are very unstable. Some versions are OK, but some are just not possible to use at all.

I would expect, this is on the driver side.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

NightVisions
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Nov 21, 2013 11:57 am
Contact:

Re: Need to reset asio every time I start Cubase 7

Post by NightVisions » Mon Nov 16, 2015 4:03 pm

Hello, thank you for your answer

Yes, you are right, ESI drivers are very unstable and full of errors. But whole the time, it works well with Cubase. Of course, I tried to reinstall drivers, but with no success.

But I realized, that under the Device Setup menu where you choose correct Asio driver, now I suddenly have Guitar rig mobile I/O. When I go back in time, maybe...yes...Cubase could has this strange behavior since I install Guitar rig. So my question is, it is possible to delete this Guitar Rig "asio" drivers? and where?

Thank you

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16988
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Need to reset asio every time I start Cubase 7

Post by Martin.Jirsak » Mon Nov 16, 2015 4:15 pm

Hi,

If you are on Windows, you should be able to use common uninstall process.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

audioorange
Junior Member
Posts: 56
Joined: Thu Apr 24, 2014 2:23 pm
Contact:

Re: Need to reset asio every time I start Cubase 7

Post by audioorange » Thu Nov 29, 2018 8:32 am

I have the same problem with the same driver ESI ESP1010e under cubase 9.5. Did you find any solution ?

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests