Segment based EQ and sends

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Nuendo 7 can be posted here.
Locked
Frank Koppelmans
New Member
Posts: 7
Joined: Sun Jan 24, 2016 3:38 pm
Contact:

Segment based EQ and sends

Post by Frank Koppelmans » Sun Jan 24, 2016 3:58 pm

Hi,

I used to work in the 90's on a DAR soundstation. One of the most powerfull things it had was Segment based EQ and two sends.

Just imagine a soundtrack, cut it in two in the middel, eq the first half different than the second half, add a crossfade of 30 seconds and one eq morfs to the other.(including sends for room)
Imagine a telephone conversation, just cut the dialogue through the telephone and add telephone eq (copy paste eq).
By also using the sends you can morph from one reverb or room simulation to the other.

A big drawback of Nuendo is the channelbased stuff, for every little thing you need another channel. Not with segment based eq and sends.

The DAR didn't need to render any of this, all realtime!!! We sure have the power now to do this!!

Another great thing is that segments back to back switch eq instantly! (no automation trouble or rendering)

We look ahead to a great future!

Frank Koppelmans

User avatar
Fredo
External Moderator
Posts: 2479
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:20 am
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by Fredo » Sun Jan 24, 2016 5:49 pm

Yup.
The future is an object absed DAW instead of a track based DAW.
Or maybe a combiantion of both?

Fredo

User avatar
sonofnothing
New Member
Posts: 44
Joined: Mon Jan 20, 2014 5:09 am
Location: Hudson Valley, NY
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by sonofnothing » Sun Jan 24, 2016 5:53 pm

Isn't that using automation?
my music - http://soundcloud.com/sonofnothing
Cubase Artist 8.0.3
UAD Apollo 8 Quad [BF]
Mac Mini6,1 OSX Mountain Lion 10.9.5

Frank Koppelmans
New Member
Posts: 7
Joined: Sun Jan 24, 2016 3:38 pm
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by Frank Koppelmans » Fri Jan 29, 2016 10:10 am

Hi sonofnothing,

it is not using automation at all, that is the fun part. But you can still use the automation for all the other things you are used to. If you set eq on a channel that is not using automation.
What you can do segment based, would need two channels or more in Nuendo now.
A roomtone can be used on one track for many many rooms (just a slidely different level, eq and reverb on every segment).
Having a dancing music sound on the dancefloor could morf into the music sound in the toilet over a period of 30 seconds, including the room changing in reverb over sends. 30 seconds being the time it takes to walk there. All on one channel, no automation.

I say both: segment or object based and channel based!

basicX
Junior Member
Posts: 159
Joined: Mon Aug 03, 2015 9:35 am
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by basicX » Fri Jan 29, 2016 11:04 am

cool thing +1 ! Really would love to see that
Nuendo 3 - 10.1, Cubase 10 Pro, PT 3 - 11.3.1, RME UFX, AVID HD Native, AVID HD I/O, AVID I/O192 (Plugins from Sonnox, Waves, iZotope, UAD, Plugin Alliance Mega Pack, and so on...)

Windows 10 Pro x64
System from Digital Audio Networx
Intel i9 14core, Gigabyte, 64GB Ram, GF 1050ti, UAD Quad, 3 * Avid Artis Mix, Monitoring: Studio Technologie Model 74

Pro Audio broadcast post for german and international clients
www.media-atelier.tv

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 3888
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by MattiasNYC » Fri Jan 29, 2016 5:46 pm

So if I understand correctly it would be like applying an offline-process to an event/clip, but instead of it being rendered as an actual audio file it lives "with" the clip and is rendered realtime?

Interesting. I can see the uses in that I suppose.

I'll give it a +1.
Nuendo 7.1.4 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.7GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Nvidia GTX 660 / ASUS x370-A mobo/ 500GB WD Blue system drive / Crucial BX100 250GB SSD media / spinners for library/backup ::::: iZotope RX / Phoenixverb Surround / DaVinci Resolve / Faderport / Applied Acoustics UltraAnalog / my pet pony Frank

Oliver.Lucas
Senior Member
Posts: 1398
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by Oliver.Lucas » Mon Feb 01, 2016 10:45 am

We've been here before....
Clip based EQ is about the only thing I miss from the old Fairlight days.
Main machine: Fireface UFX+ 64GB, 2TB Hecacore macmini 10.14.x, egpu
Avid ProTools Ulitimate and S3. A gazillion plugings

Frank Koppelmans
New Member
Posts: 7
Joined: Sun Jan 24, 2016 3:38 pm
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by Frank Koppelmans » Wed Feb 03, 2016 11:30 am

We are not that far off I think. You can apply eq to a clip by ctrl+click and choose plugins>eq.
You can preview the eq and is you like it you can apply it but then it renders it (rendering should be left out, we should have power enough to do it realtime).
Also by rendering it, the eq is restricted to the clip, there are no handles, so crossfading is no option (no eq in the crossfade). So realtime eq and in the handles! Then if we could add some sends to this... segment.

https://vimeo.com/32983371 check at 14:45!

ErikG
Member
Posts: 577
Joined: Fri Dec 17, 2010 8:43 am
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by ErikG » Tue Mar 15, 2016 8:17 am

See the "more" button in Nuendo when processing audio?
Click it and extend the processing range to get handles.
Filmlance, a Swedish production company producing drama and feature films.
11xNuendo, 5xPT
Dubstage with 4k Christie projection
8xMedia Composer, VFX, online, grading and more

User avatar
mozizo
Senior Member
Posts: 1686
Joined: Fri Jan 28, 2011 10:48 pm
Contact:

Re: Segment based EQ and sends

Post by mozizo » Wed Mar 16, 2016 10:59 pm

it's a long time request feature for cubase ( i think long time no one requested it though, they gave up ;) )
in samplitude they have it for years and years, studio one also has that.(not sure about send )
nowadays computers are very powerful and cubendo users can benefit from this feature as well !!

Edit: actually when i think of it,even wavelab has a clip based Fx inserts similar to the other daws i mentioned.
cubase Pro 9.5 64bit ,halion 6 GA4 HS2,HSO,Dark planet,neosoul keys.
Sony vaioF13 i7 CPU win10 redstone 64bit 8gb
Steinberg MR816csx ,MR816x ,UR44 ,CC121
Motif es6-Kawai Mp4-Korg PA4X-MOXF8
cubasis,cubase ic pro

Locked

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests