Wavelab Monitoring Route

All topics on WaveLab 7 and WaveLab Elements 7
Post Reply
User avatar
Nescafe
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Jun 18, 2011 10:20 pm
Contact:

Wavelab Monitoring Route

Post by Nescafe » Sat Jun 18, 2011 10:29 pm

Hi All,

I have a question about monitoring in Wavelab, I have search in manual but can't find it, is that possible to monitoring the pre master insert with insert hardware already use?

The connection is like:
Soundcard output 1-2 = original wave file (in wave mode), or montage file with all montage insert & individual clip insert
Soundcard output 3-4 = processed file, including plugins and hardware insert:
Soundcard input 5-6 and output 5-6 = hardware insert

Any reply will be very appreciated.

Thank You.

PG
Moderator
Posts: 7433
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by PG » Sun Jun 19, 2011 6:12 am

This is not exactly as routing works in WaveLab.
In Options / Audio Streaming dialog, you can set:
* Playback output, as you wish. But to toggle processing/non-processing, this is a switch on the Master Section inside WaveLab. This means, this is the same output (1-2 / 3-4) are the same, in your example.
* For the Hardware Insert, this is in the same dialog, in the tab "External Gear". To actually use the insert, insert the plugin "External Gear" in the Master Section.
Philippe

User avatar
Nescafe
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Jun 18, 2011 10:20 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by Nescafe » Sun Jun 19, 2011 7:19 am

Hi PG,
Thank You for replying, maybe my question is not really clear, sorry for my bad english, the setup I want is like :| :

1. Soundcard Output 1-2 have no processing from Master Section, to my custom monitor controller input 1.
2. Soundcard Output 3-4 processed with Master Sextion, to my custom monitor controller input 2 and have variable dimmer.

I know about bypassing the Master Section, that's what I do so far, but I need to monitoring and check the song before and after the processing (in Master Section both hardware insert and plugins) with the same volume as the original file in my monitoring.
That's why the processed output (Soundcard Out 3-4) have a variable dimmer in the monitor controller input selector, so I can turn down the volume, and just use switch between input 1-2 and 3-4 in my monitor controller to check between original and processed file, with the same volume.

Is that possible?

Thank You.

PG
Moderator
Posts: 7433
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by PG » Sun Jun 19, 2011 7:57 am

No, this is not possible. There is only 1 playback output that you can define.
Philippe

User avatar
Nescafe
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Jun 18, 2011 10:20 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by Nescafe » Sun Jun 19, 2011 8:13 am

Hi PG,
OK, this is become problematic since I use EQ and Comp in the hardware insert, when I mastered completely ITB, I use hardware insert as a looping chain in first Master Section slot, and setting the Lynx mixer. Now I know what my wish for the next version of Wavelab....:-)

Thank You.

PG
Moderator
Posts: 7433
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by PG » Sun Jun 19, 2011 8:41 am

I am not sure to understand what is your need (why using Master Section bypass is not enough).
Philippe

User avatar
Nescafe
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Jun 18, 2011 10:20 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by Nescafe » Sun Jun 19, 2011 9:22 am

Hi PG,
because the volume is drop when bypass, I need to hear both the processed and unprocessed in one run with just a flick of switch, and the volume is still the same. It's just how I work personally, that fit with my working situation, client, etc.....:-) I found that my master result is better and faster when I work that way, and client is happier too, especially when the session is attended one.

Thank You.

Cheers.....

S-EH
Member
Posts: 362
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:47 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by S-EH » Sun Jun 19, 2011 11:07 am

Hi,

In Master Section try with "Smart Bypass"

regards S-EH
RME Fireface 800, WaveLab, Cubase...

User avatar
Arjan P
Senior Member
Posts: 2583
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by Arjan P » Sun Jun 19, 2011 12:30 pm

I never used the external gear plugin, but couldn't you take the external gear analog output and split that signal to go to your mixer, and then also to your actual external gear and back into WL, where plugins come after it to finish the chain?

Luck, Arjan
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 10.0.20 | Cubase 10.0.50 | HALion 6.0 | Win10 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 - SoundByte Studio

User avatar
Nescafe
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Jun 18, 2011 10:20 pm
Contact:

Re: Wavelab Monitoring Route

Post by Nescafe » Sun Jun 19, 2011 1:33 pm

@ Arjan P, that means the hardware insert must be always in the first slot, not really what can be works here, beside the impedance output of the DA is change the sound, both to monitoring and also to the hardware input.

Thank You.

Post Reply

Return to “WaveLab 7 | WaveLab Elements 7”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest