Cycle Markers to Arranger Track

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 can be posted here.
Post Reply
User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1885
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Cycle Markers to Arranger Track

Post by Stephen57 »

Edit: It turns out Cubase already does almost exactly what I was asking for in the post below. If this topic interests you, please jump to the following post -- Pro-Tip: Cycle Markers to Arranger Track viewtopic.php?f=250&t=122874

Original post follows:

I'd like to take a Marker Track's Cycle Markers and then have an Arranger Track automatically created that exactly matches the Cycle Markers on the selected (active) Marker Track.

It would be function named something like "Cycle Markers to Arranger Track." Alternatively, we might be able to drag cycle markers to the Arranger Track to have Arrange Chain segments created that match the cycles.

Rationale: In developing projects, I frequently use Cycle Markers for parts of the project and then use those to draw in the Arranger Track segments that match the Cycles Markers. I'd like to have a function that did that 'auto-magically.'

I think this would be a good workflow enhancement and a real time-saver for the current, excellent Arranger Track system. Thanks for your consideration.
Last edited by Stephen57 on Sat Sep 02, 2017 12:17 am, edited 2 times in total.
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

djw
Senior Member
Posts: 1644
Joined: Sun Mar 15, 2015 2:49 am
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by djw »

Cool idea! +1

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1885
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by Stephen57 »

djw wrote:
Tue Aug 29, 2017 5:46 pm
Cool idea! +1
Thanks!
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

Larioso
Member
Posts: 596
Joined: Mon Aug 04, 2014 9:18 am
Location: Sweden
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by Larioso »

+1

That is how I thought cycle markers were used - hearing about arranger tracks years ago.
So to get those ranges into arranger - very good.
Windows 7 Pro - Intel i7-860 2.8GHz 16 GB - Cubase Pro 9.5 latest - RME HDSP 9632 + AI4S + Audient ASP 800 - Nvidia GT730

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by -steve- »

Quick question- do you know that a double click on a cycle marker, followed by a double click in the arranger track does this?
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

djw
Senior Member
Posts: 1644
Joined: Sun Mar 15, 2015 2:49 am
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by djw »

At least I didn't.

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1885
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by Stephen57 »

-steve- wrote:
Fri Sep 01, 2017 1:25 pm
Quick question- do you know that a double click on a cycle marker, followed by a double click in the arranger track does this?
No! And, once again, Steve, thank you so much for helping me learn to use Cubase better. I'll try this today. :)

Edit: Steve, this worked perfectly. This would be an excellent demo for one of Greg Ondo's videos on the Cubase youtube channel -- assuming he's not already covered it. This is a tremendous workflow enhancement for me.
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1885
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by Stephen57 »

-steve- wrote:
Fri Sep 01, 2017 1:25 pm
Quick question- do you know that a double click on a cycle marker, followed by a double click in the arranger track does this?
Steve, I've looked and looked and can't find a reference for this in the Operations Manual, is this an undocumented feature? Can't be, it's too good to have gone unmentioned in the OM. Anyway, when you have a min. Thanks.
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by -steve- »

Can't say I understand you question. A minute for what?
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

djw
Senior Member
Posts: 1644
Joined: Sun Mar 15, 2015 2:49 am
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by djw »

"Is this an undocumented feature?"

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1885
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by Stephen57 »

-steve- wrote:
Sat Sep 02, 2017 3:25 am
Can't say I understand you question. A minute for what?
Sorry, Steve, I was asking if you knew if this was documented in the Operations Manual. I've looked and can't locate anything about this. All the OM's instructions on creating Arranger Chain segments say to use the Pencil Tool and draw in the segments. This double-click method has been a real boon to my workflow.

Another user on a related post about this discovered that an Arranger Segment can be created by, 1) selecting a Part and then 2) double-clicking on the Arranger Track. For me, this small thing made a big difference in my Cubase experience. Take care for now, Steve. Thanks for everything.
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by -steve- »

Well, double clicking in on a track between the left and right locators creates a part for any track type. It's a core characteristic of the Cubase gestalt.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1885
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by Stephen57 »

-steve- wrote:
Wed Sep 06, 2017 9:54 pm
Well, double clicking in on a track between the left and right locators creates a part for any track type. It's a core characteristic of the Cubase gestalt.
That's true. But, I can't find gestalt in the operations manual (joke). :lol:
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

-steve-
External Moderator
Posts: 9670
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by -steve- »

Stephen57 wrote:
Thu Sep 07, 2017 12:51 pm
gestalt
Gesundheit!
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee)
[safe mode] [cubase manual] [score editor manual]

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1885
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Cycle Markers to Arranger Track

Post by Stephen57 »

-steve- wrote:
Thu Sep 07, 2017 3:29 pm
Stephen57 wrote:
Thu Sep 07, 2017 12:51 pm
gestalt
Gesundheit!
This one little thing has made such a big difference in my comfort level with Cubase and the efficiency of my workflow -- and is nothing to sneeze at. :lol:
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests